„Вселената Айнщайн“

„Вселената Айнщайн“

Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ представя изложба, посветена на  145-ата годишнина от рождението на Алберт Айнщайн.

Във фоайето на Централната университетска библиотека са изложени първи и прижизнени издания на трудовете на Айнщайн на български и чужди езици, публикации за приноса му в науката и спомени за него. Показана е връзката на Айнщайн с български университетски преподаватели и творци.

Акцент в изложбата са прижизнените издания на Айнщайн, които Университетската библиотека притежава. В една от централните витрини може да бъде видян екземпляр от първото самостоятелно издание на „Основи на общата теория на относителността“ от 1916 г.

Освен изключителните постижения в теоретичната физика, чрез снимки и кратки текстове в изложбата са загатнати и други страни от дейността на Айнщайн – убеден пацифист, участник в борбата против фашизма и нацизма, борец за граждански права. Подчертава се увлечението му към музиката и чувството за хумор. Посетителите на изложбата могат да усетят онова неуловимо излъчване, което прави личността на Алберт Айнщайн обект на вдъхновение.

Изложбата може да бъде разгледана до 10 май 2024 г.