Фотоизложба, посветена на 135-годишнината на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ гостува в Бургас

Фотоизложба, посветена на 135-годишнината на Университетската библиотека „Св. Климент Охридски“ гостува в Бургас

Филиалът на Софийския университет в Бургас е домакин на фотоизложбата „Университетската библиотека през обектива на двама фотографи”. 20-те табла представят историята и настоящето на Университетската библиотека. Черно-белите снимки са на Божидар Карастоянов (1903-1956), един от най-известните български фотографи, кайто е документирал изграждането и откриването на сградите на Ректората и на Университетската библиотека през 1934 г. Дъщерята на Божидар Карастоянов дарява оцелелите негативи от архива на баща си. Дигитализирани, те са достъпни в Колекция „Фотографии” на Университетската библиотека.

Цветните фотографии са дело на доц. Владислав Господинов, преподавател във Факултета по педагогика на СУ. Той акцентира и извежда на преден план различни, на пръв поглед незабележими, но силно въздействащи детайли от интериора и екстериора на сградата, улавя и различни мигове от ежедневието на студентите в библиотеката. Читалните зали привличат вниманието и на двамата фотографи, а избраните снимки предоставят възможност за съпоставка и сравнение на запечатаните през обективите моменти през 30-те години и в наши дни.

С подкрепата на Община Бургас, изложбата е разположена в експозиционното пространство на най-голямата обществена библиотека в Югоизточна България – Център за съвременното изкуство и библиотека, Бургас. Това е една символична среща: в  най-новата библиотечна сграда, гостува първата, построена преди 90 години.

Посетителите и гостите на Бургас могат да разгледат изложбата до края на януари 2024 г.