Нов Дигитален център в Университетската библиотека

Нов Дигитален център в Университетската библиотека

Лабораторията „Дигитализация на документално наследство“ бе открита два дни след отбелязването на 135 годишнината от създаването на Университетската библиотека. Оборудването с високотехнологични скенери е по проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020.

Ръководителят на проекта чл.-кор. проф. Иван Илчев поздрави присъстващите и пожела успешна работа на специалистите от Университетска библиотека при експлоатацията на новото оборудване.

Директорът на библиотеката отбеляза 135 годишнината от създаването на библиотеката и изтъкна, че благодарение на съвременната техника, получена по проекта, библиотекарите ще имат възможност да дигитализират по-бързо и качествено образците на световното културно наследство, които Университетската библиотека притежава. 

Водещият координатор на проекта проф. Оля Харизанова подчерта, че лабораторията е ценна придобивка за Софийския университет „Св. Климент Охридски“, особено по случай годишнината на Университетската библиотека. Най-голямата научна библиотека у нас вече има възможност да използва модерна и надеждна техника за дигитализация на уникалния си библиотечен фонд, а така също да предложи дигитализирането като услуга на други организации. Тя благодари на фирма „Контракс“ АД в качеството й на изпълнител на обществената поръчка, по която е доставено оборудването.

На събитието присъстваха представители на Университета по архитектура, строителство и геодезия, Националната спортна академия „Васил Левски“, Кирило-Методиевския научен център – БАН, Централната библиотека на БАН, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, библиотекари от Университетската библиотека и др.