„Културното наследство като ресурс за местно развитие“ на проф. Желю Владимиров

„Културното наследство като ресурс за местно развитие“ на проф. Желю Владимиров

На 31.10.2023 г. в Университетската библиотека бе представена книгата „Културното наследство като ресурс за местно развитие“. Книгата съдържа резултати от изследвания, проведени по проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“, финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014–2020.

Проф. Желю Владимиров открои политиките и подходите за опазване и развитие на културното наследство, акцентира на методите за икономическа оценка при разглеждане на  културната стойност на недвижимите обекти на културното наследство. Авторът даде примери с историческия комплекс „Цари Мали Град“ в село Белчин като ресурс за местно развитие в съпоставка със значението на културно-историческото наследство в град Шумен за социално-икономическото развитие на града и качеството на живот и реалното му използване.

В заключението на своята презентация авторът проф. Желю Владимиров подчерта: „Най-важен „инструмент“ за опазване на културното наследство е образованието. За всяко наследство трябва да има вълнуващ разказ, презентация, визуално представяне и др. за да впечатлява и да се предава от уста на уста“.

Повече за проект BG05M2OP001-1.001-0001 „Изграждане и развитие на Център за върхови постижения „Наследство БГ“ на адреси https://www.nasledstvo.bg/ и https://www.facebook.com/nasledstvo.bg.