„Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“

„Ако някоя книга я няма при Чипев, по-добре не я търси“

Изложба в Университетската библиотека „Св. Климент Охридски”, посветена на 155 години от рождението на Тодор Чипев

Университетската библиотека посреща своя патронен празник 25 ноември с изложба, посветена на най-големия български книжар и издател преди Втората световна война. Кратки истории за издателство „Т. Ф. Чипев“ въвеждат посетителите в културната история на България от края на XIX до средата на XX век.

Изложбата представя част от 500-те книги, издадени от Т. Ф. Чипев.  Наред с изданията от периода 1891–1901 г. акценти в експозицията са преводи на класически автори, поредицата научни съчинения, издания на класиците, учебници и детска литература.

Специално място е отделено на  първото самостоятелно издание на романа „Под игото“ на български език – единствената печeливша книга на издателството. В изложбата са показани и Описът на старопечатните български и славянски книги от 1930 г., както и първият брой на първото библиографско списание „Българска книга“.

Половинвековната дейност на Тодор Чипев и цялото му семейство е пример за любов към книгата и българската култура изобщо. Създаването и успешното управление на издателството и най-голямата книжарница на Балканите от първата половина на XX век предизвикват и до днес интерес сред изследователи и ценители.

Изложбата може да бъде разгледана до края на м. февруари 2023 г. в Университетската библиотека.